Problema umidității, în special sub forma igrasiei, reprezintă o provocare persistentă pentru proprietarii de case și clădiri. Este o problemă care poate afecta atât construcțiile vechi, cu ziduri de cărămidă sau beton armat, cât și cele noi, din cauza erorilor de execuție la hidroizolații sau a condițiilor ambientale neprielnice. În acest ghid detaliat, vom explora diferitele cauze ale igrasiei, soluțiile tradiționale și avansate pentru tratarea acesteia, cu accent pe tehnologiile moderne de impermeabilizare.

Cauzele și Tipurile de Igrasie

Igrasia de Capilaritate

Igrasia de capilaritate este adesea întâlnită în clădirile cu ziduri din cărămidă sau beton care au o vechime mare. Ascensiunea capilară a apei prin pereții construcției poate avea loc din cauza hidroizolațiilor deteriorate sau inexistente. Tratamentul acestei forme de igrasie implică refacerea hidroizolației orizontale a zidului afectat, o intervenție care, în trecut, implica subzidiri complexe. Cu progresele tehnologice, însă, s-au dezvoltat soluții chimice care elimină necesitatea unor lucrări invazive.

Igrasia de Condens

Igrasia de condens apare în perioadele reci, când diferența mare de temperatură dintre exterior și interior duce la condensarea apei pe pereți. Aceasta se întâmplă adesea din cauza punților termice sau a nivelului crescut de umiditate în interior. Soluțiile pentru tratarea igrasiei de condens variază de la îmbunătățirea izolației termice la reducerea umidității interioare.

Soluții Tradiționale vs. Tehnologii Moderne

Produsele de Hidroizolare Peliculare

Avantaje:

Dezavantaje:

Produsele de Impermeabilizare prin Cristalizare

Avantaje:

Dezavantaje:

Tratarea Igrasiei de Capilaritate

Tratamentul igrasiei de capilaritate presupune refacerea hidroizolației orizontale a zidului afectat. În trecut, acest lucru implica subzidiri complexe, dar astăzi există soluții chimice care elimină necesitatea săpăturilor și demolărilor. În România, procedeul FREEZTEQ, provenit din Marea Britanie, a fost implementat cu succes încă din 1997, demonstrând eficiența sa în tratarea igrasiei de capilaritate.

Tratarea Igrasiei de Condens

Pentru tratarea igrasiei de condens, abordarea poate varia în funcție de cauzele specifice. Îmbunătățirea izolației termice și reducerea umidității interioare sunt două direcții principale. Este important să consultăm specialiști pentru a identifica soluții personalizate în funcție de nevoile specifice ale fiecărui proiect.

Procedeele Moderne: FREEZTEQ și XYPEX

FREEZTEQ – O Soluție Eficientă

Procedeul FREEZTEQ, dezvoltat în Marea Britanie și adoptat cu succes în România, se bazează pe hidrofobizarea porilor mortarului și a zidăriei. Acesta elimină umiditatea preferențială a zidului față de apă, transformând structura peretelui într-o hidroizolație eficientă. Cu o durată de viață de peste 25 de ani și aplicare fără impact negativ asupra structurii, FREEZTEQ oferă o soluție sigură și durabilă pentru tratarea igrasiei.

XYPEX – Impermeabilizare prin Cristalizare

XYPEX este un alt produs de succes pentru impermeabilizare prin cristalizare. Distribuit în România de către REXIMACO SRL, XYPEX oferă o soluție de durată pentru protejarea infrastructurilor industriale și rezidențiale împotriva apelor freatice sau contaminate. Reacționând cu suportul de beton, XYPEX creează o barieră durabilă și rezistentă.

Cum Alegem Soluția Potrivită

Alegerea unei soluții de hidroizolare chimică necesită atenție la mai mulți factori esențiali. Acestea includ durata de viață, aplicarea ușoară, impactul asupra structurii și impactul ecologic. Atât FREEZTEQ, cât și XYPEX îndeplinesc aceste criterii, oferind soluții eficiente și durabile pentru tratarea igrasiei.

Concluzii și Recomandări

În concluzie, tratarea igrasiei în construcții este esențială pentru menținerea durabilității și integrității structurale a clădirilor. Soluțiile tradiționale pot oferi rezultate, dar tehnologiile moderne de impermeabilizare chimică, cum ar fi FREEZTEQ și XYPEX, au demonstrat eficiență și durabilitate superioare.

Date de Contact:

S.C. REXIMACO S.R.L.

Adresă: Str. STOICA LUDESCU, Nr.40,

Telefon: (+4021) 2225961

E-mail: office@reximaco.ro

 

Website: https://reximaco.ro

Pentru informații suplimentare și oferte personalizate, vă invităm să contactați echipa REXIMACO S.R.L.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *